U Kaknju izgrađena prva solarna elektrana

U vrijeme kada se postrojenja u energetskom sistemu Bosne i Hercegovine prilagođavaju evropskim standardima i prolaze fazu smanjenja emisija štetnih plinova i čestica sve su popularnije elektrane koje koriste sunčevu energiju i pretvaraju je u struju.

Takav sistem pozdravlja i vlasnik preduzeća ”Energy” Ferid Čaluk čija će solarna elektrana izgrađena u kakanjskom naselju Čaluci u skorijem periodu u sistem pustiti prve kilovate električne energije.

To će biti prva solarna elektrana na području općine Kakanj, ali se Čaluk nada da će u budućnosti na području te općine biti puno više električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

On je kazao da je procedura za dobijanje potrebnih dozvola za solarnu elektranu kapaciteta 150 kW trajala tri godine, a da je gradnja završena za mjesec dana.

“Nismo imali nikakvih opstrukcija za dobijanje mnogobrojnih dozvola i saglasnosti, međutim, neke procedure su prespore, ali ipak kada se do cilja dođe svi budemo sretni i zadovoljni”, istakao je.

Smatra da je formiranjem Operatora za obnovljive izvore energije umnogome investitorima sigurnije ulagati u obnovljive izvore energije

Preduzeće ”Energy” potpisalo je Ugovor o prodaji električne energije po poticajnoj cijeni na 12 godina s Operatorom za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

“Mislim da u BiH ima veliki broj domaćih firmi koje bi bile spremne investirati u ovaj vid proizvodnje električne energije, ali zbog složene procedure često odluče da ne ulažu, a onda se kao po pravilu pojave ‘strani’ investitori”, dodao je Čaluk.

Puštanje u rad solarne elektrane pratio je prigodan program koji je uključivao i dodjelu novčanih sredstava za ekskurziju tri učenika iz tri kakanjske škole. Nakon programa, za goste je  pripremljena zakuska u Cafe KP Bjelavići.

Više o solarnoj elektrani Energy pročitajte klikom OVDJE.

Comments for this post are closed.