Kakanj Petrol na Koridoru Vc

Od 2009. godine Kakanj Petrol se smatra najvećim distributerom goriva na izgrađenim dionicama koridora Vc u Bosni. Taj bi koridor povezao Mađarsku s Jadranskim morem.

Počinje u Budimpešti, prolazi kroz sjevernu Hrvatsku (Osijek), kroz Bosnu i Hercegovinu preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara, a završava u hrvatskoj luci Ploče.

Kakanj Petrol prati izvođače Koridora diljem Bosne i Hercegovine na dionicama od Sarajeva, Visokog preko Kaknja do Zenice, od Počitelja, Ljubuškog do hrvatske granice Bijače, od Jošanice preko Vlakova do Tarčina i tunela Ivan, od Odžaka do Svilaja. Također, sudjelovali smo i u izgradnji pojedinih cesta i tunela poput Neum-Stolac (tunel Žaba) i tunela Hranjen (Prača-Goražde).

Distribuiramo vlastitim vozilima kapaciteta od 6.000 do 32.000 litara i opslužujemo do 500 vozila dnevno na području izgradnje Koridora 5C.

Već 16 godina, tačnije, od početka izgradnje Koridora 5C u BiH, Kakanj Petrol je dobavljač izvođača radova na svim pravcima u Bosni i Hercegovini. Riječ je o kompanijama Euro Asfalt d.o.o. Sarajevo; Hering d.d. Široki Brijeg i njihovi kooperanti (pedesetak firmi).

Također, vršili smo isporuku goriva za kompanije Strabag BiH dd, Rudnik uglja Kakanj, te za izvođače radova kineske kompanije China State Construction Engineering Corporation LTD.

Kakanjsku solarnu elektranu „Energy“ Kakanj posjetila je grupa od oko 60 mladih iz Jugoistočne Evrope

Jučer, 31.08., kakanjsku solarnu elektranu „Energy“ Kakanj posjetila je grupa od oko 60 mladih iz Jugoistočne Evrope u sklopu omladinske konferencije pod nazivom VUČKO, koju već osmi put za redom organizuje njemačka fondacija u BiH. Konferencija se održava od 29.08. do 02.09. ove godine gdje se razgovara na temu „Klimatske promjene i ekološki održiv način privređivanja“.

Ovo je bilo jedno druženje gdje su mladi iz regiona imali priliku da nauče više o obnovljivim i ekološki prihvatljivim izvorima energije, između kojih je i energija Sunca. Domaćin je bio Ferid Čaluk, direktor firme „Kakanj Petrol“ i „Energy“ Kakanj, koji je predstavio grad Kakanj kao industrijski grad koji je također poznat po svojim bogatim kulturno-historijskim vrijednostima u Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu. Također, mladi su mogli naučiti o načinu izgradnje i rada solarne elektrane, kao i o efektima koje ovaj vid proizvodnje električne energije ima za okoliš. Gosti su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa domaćinom, te da saznaju nešto više o obnovljivim izvorima energije. Sve je bilo u znaku slogana:

IME KAKANJSKO,
BOJE RUDARSKE,
ČISTA ENERGIJA,
ČISTO GORIVO.

„Mi volimo Kakanj!“
Vaši Kakanj Petrol i Energy Kakanj

U Kaknju izgrađena prva solarna elektrana

U vrijeme kada se postrojenja u energetskom sistemu Bosne i Hercegovine prilagođavaju evropskim standardima i prolaze fazu smanjenja emisija štetnih plinova i čestica sve su popularnije elektrane koje koriste sunčevu energiju i pretvaraju je u struju.

Takav sistem pozdravlja i vlasnik preduzeća ”Energy” Ferid Čaluk čija će solarna elektrana izgrađena u kakanjskom naselju Čaluci u skorijem periodu u sistem pustiti prve kilovate električne energije.

To će biti prva solarna elektrana na području općine Kakanj, ali se Čaluk nada da će u budućnosti na području te općine biti puno više električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

On je kazao da je procedura za dobijanje potrebnih dozvola za solarnu elektranu kapaciteta 150 kW trajala tri godine, a da je gradnja završena za mjesec dana.

“Nismo imali nikakvih opstrukcija za dobijanje mnogobrojnih dozvola i saglasnosti, međutim, neke procedure su prespore, ali ipak kada se do cilja dođe svi budemo sretni i zadovoljni”, istakao je.

Smatra da je formiranjem Operatora za obnovljive izvore energije umnogome investitorima sigurnije ulagati u obnovljive izvore energije

Preduzeće ”Energy” potpisalo je Ugovor o prodaji električne energije po poticajnoj cijeni na 12 godina s Operatorom za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

“Mislim da u BiH ima veliki broj domaćih firmi koje bi bile spremne investirati u ovaj vid proizvodnje električne energije, ali zbog složene procedure često odluče da ne ulažu, a onda se kao po pravilu pojave ‘strani’ investitori”, dodao je Čaluk.

Puštanje u rad solarne elektrane pratio je prigodan program koji je uključivao i dodjelu novčanih sredstava za ekskurziju tri učenika iz tri kakanjske škole. Nakon programa, za goste je  pripremljena zakuska u Cafe KP Bjelavići.

Više o solarnoj elektrani Energy pročitajte klikom OVDJE.

U Bjelavićima otvorena ambulanta

Krajem septembra 2015. godine u mjestu Bjelavići u poslovnoj jedinici Kakanj Petrol d.o.o otvorena je ambulanta porodične medicine.

U opremanju ambulante utrošeno je oko 90 hiljada maraka, a poslovni prostor od oko 100 metara kvadratnih, na desetogodišnji period, firma Kakanj Petrol ustupila je besplatno.

Pored ambulante u poslovnom prostoru Kakanj Petrola u Bjelavićima radi i apoteka.